Balatonföldvár kulturális életének központja a Bajor Gizi Közösségi Ház és Könyvtár. A régi földvári kultúrház - aminek ócska színpadát Bródy János is megénekelte - helyett 1994-ben adták át az új, modern épületet. A közösségi ház frekventált helyen, a város központjában várja látogatóit. Az intézmény kimondottan több funkció betöltésére létesült, jól kiszolgálva az eltérő kulturális igényeket.

A házat az önkormányzat 1994-ben építtette. Az épület tervezője, Gáts András 1994-ben így nyilatkozott: " Milyen szempontokat kellett mérlegelni a tervezés során? Semmiképpen ne hozzuk vissza az '50-es évek egyhangúságát vagy akár a '70-es évek sablonos terveit. A hangsúly tehát az egyediségen, ugyanakkor a hagyományos földvári építészeti stílus megtartásán volt." (Földvári Hírek, 1994/3. szám)

 

A korszerű, egyedi tervezésű és kellemes hangulatú épület alapterülete 1 400 m2. Különböző méretű termei többféle rendezvény akár párhuzamos megtartását is lehetővé teszik.
Főbb helyiségei a nagyterem vagy színházterem 290 férőhellyel, az emeleti galériás könyvtár, az 50 fő befogadására alkalmas kiselőadó- és kiállító terem, a 20 fős oktatóterem.

A közösségi házat több művészeti alkotás is díszíti. A ház névadójáról, Bajor Giziről készült dombormű, V. Majzik Mária alkotása a földszinten található. A nagytermet V. Majzik Mária Kilenc múzsa c. alkotása díszíti. Az emeleti részen Lóránt János-Gönczi András Balaton c. nagyméretű arax textíliája, valamint Leitner Sándor Tükröződések c. nagyméretű olajfestménye látható. A kisteremben Leitner Barna Figurák c. képe tekinthető meg.

A közösségi házban folyó munka két nagy területre osztható.
Az egyik fontos feladatcsoport a nyári programok szervezése és irányítása. A nyári rendezvénysorozat a "Balatonföldvár Nyár" címet viseli. Májustól szeptemberig a programsorozat keretén belül nagyrendezvények / fesztiválok, térzenék, amatőr művészeti bemutatók, hangversenyek és képzőművészeti kiállítások kerülnek megrendezésre.

A ház másik fontos tevékenysége az évközbeni (szeptembertől májusig) programok szervezése, valamint a közművelődési intézményekre jellemző közművelődési feladatok ellátása.
Ebben az időszakban az elsődleges cél a helyi lakosság igényeinek kielégítése, a helyben és a térségben élők számára művelődési és szórakozási alkalmak teremtése. Ennek főbb tevékenységi körei a rendszeres művelődési formák (klub, szakkör, tanfolyam), az alkotó művelődési közösségek (vegyeskar, tánccsoport), ismeretterjesztő tevékenység (előadások)
Emellett a ház évközben különböző konferenciák, versenyek (helyi, megyei, regionális, országos), gyermekműsorok és egyéb szórakoztató formák otthonául szolgál.

 

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy Könyvtárunk nyitva tartása módosult!
Beiratkozás könyvtárunkba: A beiratkozási díj: felnőttek részére 600,- Ft/év Kedvezmény: diákok, nyugdíjasok, gyesen lévők, munkanélküliek részére: 300,- Ft/év       16 év alatt és 70 év felett a tagság INGYENES! A helybenolvasás, folyóirat olvasás, online katalógusban való keresés, információ kérés szintén INGYENES! Saját eszközzel INGYEN csatlakozhat a WIFI rendszerre a könyvtárban. Szeretettel várunk minden érdeklődőt! :-)
A NYÁRI HÓNAPOKBAN SZERETETTEL VÁRJUK ÖNÖKET SOROZATAINKRA. FÖLDVÁRI ZENEI ESTÉK HANGVERSENYSOROZAT A RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOMBAN MINDEN KEDDEN 20 ÓRÁTÓL. NÉPTÁNCBEMUTATÓ - TÁNCTANÍTÁS - PROGRAMUNK A TOURINFORM IRODA SZERVEZÉSÉBEN BORKÓSTOLÓVAL MINDEN SZERDÁN 19.00-TÓL A JUBILEUMI TÉREN.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit:HOME | Közösségi ház | Könyvtár | Tourinform | Programok | Galéria | Kapcsolat | Oldaltérkép | Impresszum
© Copyright 2008 - Bajor Gizi Közösségi Ház Balatonföldvár - minden jog fenntartva